FILM RECOMMENDATION // not your usual chick flicks

by - októbra 02, 2016

Ahojte!
Už dlhšiu dobu rozmýšľam nad týmto článkom. Rada by som totiž napísala čosi o filmoch, ktoré som videla buď nedávno alebo dokonca aj pred dlhšou dobou ale nejako ma oslovili. Môj vkus na filmy je veľmi rozmanitý. Mám rada superhrdinovské filmy, sci-fi, dakedy dokonca dostanem chuť aj na dobrú romantickú/rodinnú komédiu alebo staré klasiky ako Bonnie&Clyde alebo Hearthers. Tento raz vám však chcem ukázať filmy, ktoré majú podľa mňa veľmi krásnu a hlbokú myšlienku a skrátka vo mne čosi zanechali. Dokonca sú aj trochu kontroverzné. Ale presne o tom by filmy mali byť! Mali by nám dačo odovzdať aj o témach na ktoré sa veľa nehovorí. Je to predsa len druh umenia a to ma predovšetkým úlohu zaujať. Rada by som tento článok napísala ako mini obsah bez toho aby som vám toho veľa prezradila a potom napísať nejakú krátku recenziu, z môjho osbného pohľadu. Dúfam teda, že vás aspoň niektorý film osloví a budete vedieť čo si najbližšie pozrieť keď sa budete chcieť nad niečím zamyslieť alebo len stratiť z reality. 

 Kill your Darlings // 2013
Tento film má pre mňa celkom emočnú hodnotu keďže sa točí okolo skupiny spisovateľov, ktorý sú moji osobný hrdinovia a to the Beat Generation. Daniel Radcliffe tu hrá Allena Ginsberga a úprimne si myslím,že ten film je skvelý najmä vďaka nemu. Celý príbeh je natočený podľa skutočnej udalosti o Allenovom priateľovi Lucienovi, ktorý spáchal vraždu. Je ťažké povedať vám niečo bez toho aby som vám prezradila celý dej. Zostaňme teda radšej pri tom, že herecké výkony sú absolútne neskutočné a pokiaľ máte radi rôzne insights zo životov Beat generation (aka Jack Kerouac alebo William Burroughs alebo samotný Allen Ginsberg) je tento film pre vás ako stvorený! Upozorňujem však, že sú tu scény, ktoré asi preskočte ak si chcete Daniela pamätať ako nevinného Harryho Pottera.

 Welcome to the Dollhouse // 1995
Ďalší film patrí do kategórie tých starších a menej náročných filmov. Veľmi sa mi páčilo najmä spracovanie, ktoré robilo z celého príbehu akúsi absúrdnu udalosť, ktorá možno chvíľkami pôsobila veľmi komicky. Opak je však pravdou, aspoň podľa mňa. Je to film o malom dievčatku, ktoré začína dospievať a uvedomovať si rôzne veci, napríklad to ako sa k nej ľudia a dokonca aj rodina správajú kvôli jej vzhľadu. osobne ma tento film takmer rozplakal. Síce pôsobí vtipne a nadľahčene, ale musíte vedieť čítať medzi riadkami. Naozaj si myslím, že sa zaoberá veľmi zložitou a tak trochu tabu témou. Ale rozhodne stojí za zhliadnutie ak máte radi filmy, ktoré s vami vo vnútri trochu pohnú. 

Colonia // 2015
Colonia (alebo aj The Colony) je pomerne nový film o ktorom sa rozhodne hovorí veľmi málo. podľa mňa má však vysokú hodnotu či už sa to týka príbehu alebo kinematografie. Tento film je o letuške Lene, ktorá dobrovoľne vstúpi do tzv. Colonie Dignidad, aby zachránila svojho priateľa. Opäť je to film založený na skutočných udalostiach, zasadený do prostredia najväčšieho rozmachu náboženskej sekty Colonia Dignidad v Chile. Počas celého filmu ozaj tŕpnete čo sa stane ďalej a aj pri písaní tejto mini recenzie mám po celom tele zimomriavky. Nie ej to strašidelné ako nejaký horror, ej to strašidelné, pretože tieto veci sa ozaj diali a nie je tomu až tak dávno. Takže ak vás bavia thrillery s reálnou tématikou smelo do toho! Myslím si, že tento film si zaslúži oveľa viac pozornosti ako sa mu dostalo. 

 Submarine // 2010
Tento film je by far moja srdcovka a nie iba preto lebo celý soundtrack napísal Alex Turner (hoc to prispieva k tomuto faktu). Taktiež je tu obsadený môj asi najobľúbenejší herec Craig Roberts a v roli Olivera Tatea si ozaj neviem predstaviť nikoho kto by to tak bravúrne zvládol. Tento film je natočený podľa knižnej predlohy rovnomennej knihy Submarine (taktiež absolútna srdcovka a najlepšia kniha vôbec!). Film aj kniha sú o chlapcovi, ktorý má pocit, že jeho rodičia majú vo vzťahu problémy a pomedzi to sa snaží byť ten najlepší boyfriend ako sa dá. Znie to cringey, I know. Ale úprimne je to jeden z tých filmov, ktorý akoby popiera všetky zákonitosti romantických komédii a chvíľami sa pýtate sami seba či to ten Richard Ayode myslí fakt vážne. Je ťažké opísať vám dej, tak ak vás tento film zaujal musíte si ho už iba pozrieť! Je to vec pre vás ak máte radi trochu divné psychologické britské filmy! :)

Driving lessons // 2006 
Tak aby sme coverovali celú cast Harryho Pottera mám tu aj film s Rupertom Grintom v hlavnej úlohe. Film Driving lessons som videla už dosť dávno ale i tak ej to jeden z mojich najobľúbenejších filmov vôbec. Najviac memorable moment je veta "I'm a poet, i know the power of words.". Táto veta vo mne rezonuje odkedy som ten film videla prvý krát. Dej sa zdá byť taktiež divný, je to o chlapcovi, ktorý je vychovaný vo veľmi kresťanskej domácnosti a chce sa naučiť šoférovať. Takto stretne straú pani, spisovateľku a vytvorí a medzi nimi veľmi zvláštny kamarátsky vzťah. Ich puto je veľmi čudné no napriek tomu veľmi krásne a chválihodné. Ak potrebujete v živote nejaký push rozhodne si pozrite tento čudný vysoko inšpiratívny film. 

Weekend // 2011
Tento film so síce videla iba pred nedávnom, no napriek tomu vo mne zanechal nejakú stopu. By far je z tohto zoznamu najkontroverznejší. Je o páre gayov. Nie ej kontroverzný pretože sú gayovia, ale zo všetkých vyššie spomenutých sú tu asi najviac grafické scény. Napriek tomu odceňujem ako vkusne boli tieto scény spravené a že ma niektoré rozplakali. Nebolo to ako film LOVE, ktorý vôbec nebol o príbehu alebo myšlienke hoc sa tak tváril, bol vyslovene len o tom koľko nahoty zmestia do dvoch hodín najnudnejšieho filmu na svete. Tento film bol ozaj o krásnej čistej láske a citoch. A taktiež o veľmi dôležitých témach, o ktorých sa málo hovorí. A malo by sa a viac. Bolo to o témach, s ktorými sa gay ľudia stretávajú takmer každý deň a nik si to vlatsne neuvedomuje. Takže ak máte radi kontroverzné filmy, ktoré vám trochu sformujú názor na svet určite neváhajte a pozrite si film Weekend. 

To bude odo mňa dnes všetko! Dúfam, že som vám dala nejaké tipy na nové filmy, ktoré určite stoja za zhliadnutie! :)

Videli ste niektorý z týchto filmov? Ktorý z nich vás zaujal najviac?



You May Also Like

6 komentárov

  1. Kolóniu som si chcela pozrieť už ,keď bola v kine som na ňu veľmi zvedavá :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. je to fakt silný film a som prekvapená že okolo neho nebol taký hype :)

      Odstrániť
  2. Děkuju moc za tipy! Zrovna jsem nemocná, takže se mi každý tip jen a jen hodí :) Z těchto filmů jsem neviděla snad ani jeden, ale určitě to napravím :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. som rada, že som mohla byť nápomocná! :) určite daj potom vedieť ako s ati páčili ak si nejaký pozrieš :)

      Odstrániť
  3. Precitala som si o kazdom, ale nie su to uplne filmy pre mna :) verim, ze si ale svoje publikum najdu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dúfam, že áno :)) je pravdou, že sú celkom náročné a nie úplne ulahodia každému divákovi :))

      Odstrániť