TALK // books that shaped me

by - júla 18, 2017

Ahojte!
Leto a prázdniny máme už úplne v plnom prúde! Neviem ako vy, ale ja sa vždy na leto teším viac menej z jediného dôvodu a nie je ním ani slnko ani voda, sú ním knihy. Cez leto totiž vždy prečítam najviac kníh. Predsa len toho voľného času je najviac a keď ležíte doma alebo an pláži alebo na záhrade neexistuje nič lepšie ako si k tomu zobrať nejakú dobrú knihu. Dnes som sa teda rozhodla napísať vám o knihách, ktoré milujem a možno vám dodať nejakú inšpiráciu na nové úlovky. Pôvodne som do tejto série chcela zaradiť aj ďalšie dve moje knižné lásky a to Perks of being a wallflower a The catcher in the rye, ale určite ste už o nich počuli aspoň trilión krát. 

Jack Kerouac // On the road

On the road je jedna z tých kníh ktorú čítate a až do konca vlastne ani neviete čo sa deje. A potom je zrazu po všetkom a celé to tak nejako dáva zmysel? Táto kniha je o živote, je o tom ako celý náš život je vlastne cesta a bez ohľadu na to kam odbočíte alebo s kým sa zveziete čaká vás niečo čo vás malo stretnúť. Apsoň takto si časti tejto knihy vysvetľujem ja. krásne opisuje americkú spoločnosť, čo všetko ej zle a čo všetko dobre a čo všetko je skrátka čudné. A tiež čo všetko vás môže na vašej ceste životom stretnúť. Nadčasové a prenádherné. Donúti vás tak trochu sa zamýšľať, no nie dotieravo. 

William S. Burroughs // Junky and Queer
Ďalšie zo série beat generation. SOm jednoducho sucker pre čokoľvek čo títo šikovní páni napísali. Ozaj treba povedať, že sa s tým dakedy nekašľali a asi aj preto boli ich knihy tak dlho zakázané. A presne tak to bolo aj s knihami Junky a Queer. Táto mini séria je vlastne tak povediac biografická. Je o živote Williama S. Burroughsa, mladého muža z bohatej rodiny, ktorý tak celkom nerozumie ľuďom a je až príliš inteligentný pre svoje vlastné dobro. A presne tieto jeho problémy "vyriešia" drogy. Dajú zmysel človeku, ktorý celý život zmysel nemal. Dajú mu lásku a pochopenie ako nikdy nikto pred tým. Queer je krátke pokračovanie, v ktorom Burroughs preskúmava svoju sexualitu po tom čo sa dostane do Mexika. Oba príbehy sú veľmi silné a veľmi reálne. Celé to dotvára neskutočný talent opísať situácie tak dôveryhodne, že máte ozaj pocit, že ste v danej situácii. Pri niektorých častiach vám až srdce puká od toľkej bolesti čo si tento človek vo svojom živote prežil. Dajú sa zvládnuť za jeden deň, no stopu vo vás zachovajú po zvyšok života. Also obsahujú jeden z mojich najobľúbenejších citátov: "If God made anything better, he kept it for himself." 
Nora Sakavic // All for the Game
Viem, že túto sériu som spomínala nedávno vo favourites. No zachovala vo mne takú stop, že som ju z tohto článku jenoducho nemohla vynechať. Príbeh sa veľmi líši od tých predošlých. A práve vďaka postavám z tejto série som zvládla dosť tažké životné obdobie a budem im navždy vďačná. Stále nerozumiem ako Nora dokázala tak krásne vytvoriť jednotlivé charaktery. Každá jedna postava má hĺbku aká sa často nevidí, v tak krátkych sériách. Trúfla si vytvoriť dosť veľký počet postáv a každú jednu zvládla perfektne. A musím povedať že do každej jednej postavy som zamilovaná, ešte stále. This story left me buzzing and I'm still buzzing like it's day one. 

Joe Dunthorne // Submarine
Toto je moja láska. Celoživotná. Príbeh, ktorý je tak trochu uletený a postava Olivera Tatea, ktorá je absolútne out of this world. Je vtipný a pritom hĺbavý. Dáva nový pohľad na veci. Otvára oči. Vzbudzuje smiech. Núti vás čítať ďalej a stále vás baví. Je jednoduchý no pritomu krásny. Tak trochu sarkastický k americkému snu. Tak trochu sarkastický ku všetkému. Tak veľmi reálny. Grounding and breathtaking all at once. 

Aká je vaša najobľúbenejšia knižka?
instagram: @ifonka_
FB page: Truwoman PINK


You May Also Like

15 komentárov

  1. Zaujaly mě poslední dvě knížky (respektive série a knížka), až nebudu vědět, co si přečíst, tak po nich šáhnu :) A tak miluju The Perks of Being a Wallflower, to je moje srdcovka :)
    Já nejoblíbenější knížku asi nemám, často mívám pocit, že ta, kterou jsem zrovna dočetla, se stane mojí nejoblíbenější aspoň na chvilku :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. mám podobné pocity veľmi často haha :D ale zase naopak čím viac čítam tým viac som ku knihám kritická :D

      Odstrániť
  2. Ani jednu knižku nepoznám, no teda až na Submarine. To som ani nevedela že je knižka. Ja som videla film a ach. Neskutočne ďakujem kamarátovi čo mi ho odporučil. Milujem ho!! A akože to že hudbu skladal Alex Turner. Och GOALS!!! Je tá knižka inakšia od filmu? Že či sa to oplatí čítať keď už poznám dejové líniu. A mimochodom ďakujem za tipy. Teraz som si kúpila Kto chytá v žite tak potom by som sa na tieto pozrela.
    xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. kto chýta v žite je láska a klasika nad klasiku! milujem ju!!

      Odstrániť
  3. Knihy nepoznám, no vyzerajú zaujímavo :) Ja práve čítam Do vody od P.Hawkins :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. I confess I did not know it yet, but I loved it.
    I just follow the blog, follow back?
    Kisses
    http://virginiaferreira91.blogspot.pt/

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Such a great post and pics! Thanks for sharing!
    www.recklessdiary.ru

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Books are our best friend. I also love reading books :) Beauty and Fashion Freaks

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Já teda moc nečtu, ale tyhle knížky mě dost lákají zejména ta od Jacka Kerouaca.

    OdpovedaťOdstrániť