FESTIVAL TALK // first time at Sziget

by - augusta 19, 2016

Ahojte kamoši!
Dnes sa hlásim po trochu dlhšej dobe, keďže som sa až včera vrátila zo Szigetu. A áno vrátila som sa príšerne chorá takže až teraz som po nadopovaní sa liekmi bola schopná konečne spísať niekoľko zmysluplných viet. V tomto článku by som vám chcela nejako zhodnotiť moje pocity a dojmy z celého festivalu a jednotlivých koncertov a ukázať vám nejaké fotky. (samozrejme sa môžete aj čoskoro tešiť na menší outfitový post!)


 ( H&M <3 Sziget tent)

Ako úplne prvú vec, ktorú by som chcela vyzdvihnúť na Szigete je to ako veľmi je tento festival tolerantný ku všetkým ľudom a subkultúram. Či už sa bavíme len o napr. hudobných štýloch alebo o ľuďoch celkovo. Sziget je neuveriteľne diverzná komunita. Máš rád pop a "rádiovú" hudbu? Máš rad alternatívnu alebo dokonca vážnu hudbu?? Akýkoľvek žáner sa ti páči koncerty pre teba sa tu určite nájdu! Taktiež veľmi odceňujem časť "Ability park" kde si človek mohol vyskúšať ako sa žije s postihnutím (byť na vozíčku alebo byť slepý atď). Pretože Sziget má ozaj veľa peňazí a je to veľmi "mainstreamová" záležitosť, takéto veci by vôbec riešiť nemuseli a aj napriek tomu sa na to sústreďujú a festival si tak naozaj môže užiť úplne každý. Celou politikou Szigetu je heslo "ONE LOVE", a teda tolerancia úplne ku každému, zdravý, chorý, gay, straight, white, black, yellow, red, pink, blue. Naozaj sa mi páči ich podpora a otvorenosť ku každej jednej skupine ľudí. A tak sa všetci zabávame spolu ako taká veľká rodina. Nik nie je viac a nik nie je menej. myšlienka, ktorá by sa mala šíriť aj mimo festival a po celý rok. celý týždeň sme oslavovali love, unity, friendship and consciousness. Akúkoľvek consciousness. Veľký palec hore za krásne a inšpiratívne talky na Special parties každý deň, kde sa mi neraz chcelo plakať od dojatia, že 100, 000 ľudí z celého sveta sa vie spolu takto krásne zabávať a oslavovať život, keď sa na svete deje v poslednej dobe veľmi veľa zlých vecí. Festival nie je len veľká party a nie je to už vôbec len o alkohole a tom, že nespíte celú noc, ale najmä o tom, že stojíte sa dobrou vecou a chcete aby bol tento svet lepším miestom! A až na Szigete som si to vlastne poriadne uvedomila. Toto je jedna z vecí, ktorá mi na našich slovenských festivaloch chýba. A že už som ich absolvovala celkom dosť krát! Takže začínam svoju osobnú kampaň za zbavenie festivlaov sociálnej hierarchie a elitárstva! 


Veľmi rada by som sa tu rozpísala aj o koncertoch, ktoré som videla (nie však o všetkých lebo už bez tak to bude dlhý článok). Ale o každom by sa toho dalo napísať neskutočne veľa a tak ich aspoň veľmi stručne zhodnotím. Prvý deň sme odštartovali koncertom psychadelických Die Antwoord. Chápem, že to nie je show/hudba pre každého. Dokonca ani ja doma si ich len tak nepustím, ale ich koncerty mám ozaj rada. Bolo to moje druhé stretnutie s nimi a musím uznať, že vedia ako sa robí dobrá show!


Na ďalší deň sme začali Mø, ktorú som chcela vidieť (konečne celú a poriadne) už od minuloročného Grapeu kde nám bola bohužiaľ zrušená, kvôli búrke. A tá nám potvrdila, že je ozaj skvelá speváčka a extraordinary dancer. Tento deň hrala aj Rihanna. Ja síce nie som jej fanúšik, ale koncert som si aj napriek tomu užila, keďže hrala najmä svoje najväčšie "rádiové" hity. jediné čo ma na nej sklamalo, že meškala pol hodinu. Áno je hviezda, ale na festivale sa to jednoducho nepatrí a aj ostatné hviezdy jej formátu časy takmer presne rešpektovali.


Mojím osobným najkrajším hudobným zážitkom bol neuveriteľný John Newman. Stále nerozumiem tomu ako jeden človek vie preniesť takú energiu, že si 90,000 ľudí ešte 5 minút po jeho koncerte bez hudby spieva je pesničku "Love me Again". Dokázal ozaj to, že je to PÁN hudobník! Veľmi ma očarila jeho pokora a emócie, ktoré na ľudí prenášal. 
Ďalšou kapeloou na ktorú som sa veľmi tešila boli Bastille. A po ich koncerte sa ešte viac teším na ich nový album!! Dan je asi najzlatší človek na svete a jeho radosť z tohto koncertu se nedala skryť.
Mojou najväčšou láskou celého Szigetu boli samozrejme Bring Me the Horizon. Za osem rokov čo som fanúšikom tejto kapely, to bol môj druhý koncert a chalani sú skrátka neuveriteľní! Chápem, že ani toto nie je hudba pre každého, ale mne už dávno ukradli srdce a koncert som si maximálne užila! A áno plaklaa som, zase. 
Večer prišlo na MUSE! Konečne som videla MUSE naživo!!! Chalani vedia ako sa robí hudba aj ako sa robí show! NEUVERITEĽNÝ ZÁŽITOK!!! 


Najväčším osobným prekvapením pre mňa bola kapela Bloc Party. Mám rada ich hudbu, ale pred dvoma rokmi som ich videla na Pohode a koncert stál za nič a tak som mala trochu obavy. Tento krát však boli úplne reborn a mala som pocit, že na pódiu predo mnou stojí úplne iná kapela! Energia - neskutočná, hudba - geniálna! A taktiež sa tu spustil dosť nečakaný mosh, kde som takmer umrela a chcem sa opäť poďakovať random English guyovi, ktorý ma väčšinu koncertu ochraňoval aby sa mi nič nestalo! takýchto ľudí treba na svete viac! 



15. August bol dosť hipsta deň. Začali sme koncertom Years&Years, ktorý bol jednej z najviac pozitívne nabitých zážitkov vôbec. Olly je wonderful human being a milujem ako je sám sebou. Veľa ľuďom prekáža, čo sa vlastne ani nedivím, ale i tak klobúk dole za to ,že sa predstaví pred obrovitánsky dav and doesn't give a fuck. Následne sme sa presunuli na koncert The Neighbourhood, ktorých som chcela videť už celkom dlhú dobu. Aj napriek tomu, že Jesse bol off his face som si koncert celkom užila. 


Večer patril speváčke SIA. Pre mňa ako speváčku to bol prenádhrený zážitok. Ozaj sa jej nik nemôže vyrovnať! Prekvapením pre mňa bolo aj to, že prišla sama Maddie Ziegler! A keď sa objavila na pódiu, ja som sa ako jej veľký fanúšik absolútne rozplakala. 
Túto noc sme tiež navštívili stage Magic Mirror, ktoré patrilo Berlinesque company The Trip, čo sú rôzny tanečníci a akrobati z celého sveta (estb. in Berlin). Táto show bola najmä o otvorenosti a tolerancii k LGBTQ komunite. Boli to jedny z najviac dychvyrážajúcich vystúpení aké som kedy videla. 

Posledný deň sme strávili an koncerte kapely Parkway Drive, ktorých som milovala niekoľko rokov dozadu a moje násťročné srdce si na ich koncerte plesalo od radosti! Najviac ma tešila radosť a úprimný úsmev screamera Winstona, ktorý sa ozaj celý koncert nevedel prestať tešiť z toho akú mu ľudia z davu posielali energiu. Pre takto alternatívnu kapelu na takto veľkom festivale to ozaj musí byť zážitok! 



Z tohto dňa som sa najviac tešila na The Last Shadow Puppets. Pretože let's be real živý Alex Turner je splnený sen. Arctic Monkeys sú moja aboslútna srdcovka a vidieť aspoň Alexa bolo surreal. Aj keď boli chalani (obaja) parádne "sjetí" koncert bol po každej stránke dokonalý! 


End show, a najväčšia show/party môjho života DJoval Hardwell. Síce nie som až takým Hardwellovým fanúšikom, ale oheň, ohňostroj a najmä glowsticks boli super zážitok! 



(Giant Street Theatre)

Veľké plus chcem dať Szigetu za Special parties,za sprievodné aktivity, za výzdobu, za atrakcie ako Luminarium, Art freedom zone a ich krásne inštalácie na celom ostrove! A za to ,že okrem hudby mi dal Sziget do života veľa krásnych nových inšpirujúcich myšlienok! 


(yoga v Luminariu)

(z prvého dažďa)

(vydupaná tráva a prachové oblaky)

(Colosseum stage)

Be free. Stay amazing. 
See you next year Sziget!

Boli ste toto leto na nejakom festivale?





You May Also Like

23 komentárov

  1. Veľmi pekné fotky! Už dlhšiu dobu chcem ísť na nejaký festival, keďže som zatiaľ na žiadnom nebola, no nejako to ešte nevyšlo :)
    Caroline ~ Giveaway

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi :)) určite treba dačo skúsiť!! ;)

      Odstrániť
  2. Krásne fotky, vidno, že si si fesťák užila. :)

    Pozývam ťa na súťaž:
    http://rebelliouslily.blogspot.sk/2016/08/back-to-school-giveaway.html

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No naozaj paráda, na takomto type festivalu (a ani na takto veĺkom festivale) som ešte nebola. Niesom ten typ na takéto veci,ale určite je potrebné to niekedy zažiť. Určite skvelá atmosféra a tie glowsticky, no paráda :) už z fotiek je vidieť skvelú atmosféru.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)) atmosféra bola až priam neopísateľná celý týždeň!

      Odstrániť
  4. Wau super článok a suepr fotky. Určite si si to tam poriadne užila.
    Pozývam ťa na moju giveaway.
    NINAVE|GIVEAWAY

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Musel to být neskutečný zážitek! :) Já jsem byla na fesťáku minulý rok, ale tak nějak to není to pravé místo pro mě, tak jsem letos na žádný nejela :)

    GIVEAWAYAnother Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bolo to ozaj neuveriteľné celé!! :3 úplne ale chápem že tl nie je pre každého :) ja som bola doteraz napr zvxknutá festivalovať v stane a vždy som si myslela že umriem :D ale keďže sme tu boli týždeň bývali sme v byte a bol to úplne iný pocit a niekoľko stonásobne lepší!! :))

      Odstrániť
  6. Já na festivaly nejezdím, ale vypadá to fajnově!

    Monča / KOSMETIKA PŘÍRODNĚ /

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie je to asi úplne vec pre každého, ale ozaj nám bolo super! :))

      Odstrániť
  7. Krásne fotky :) skvelá myšlienka tiež :) ja na festivaly nechodím, ale vypadá byť fajn, musela byť skvelá atmosféra :)
    Fashion Lovers

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne :)) atmosféra bola neskutočná celý týždeň!! :)

      Odstrániť
  8. Páni, ja som na festivale ešte nikdy nebola, ale raz to bude mojím zvykom každé leto, som si istá. A hlavne, tento festival musím návštíviť už len kvôli tej myšlienke, ktorá sa tak ako tebe aj mne veľmi páči. Všetci sme si rovní - presne tak. Je úžasné, že existujú aj akcie, ktoré si môžeme všetci užiť narovnako - bez rozdielu toho kto sme a aký sme. Veľký palec hore! ♥
    SweetSunshine

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja som strašne rada, že sa medzi nami stále nájde tak veľa ľudí čo za takouto myšlienkou stoja! A čo je lepšie ako spojiť nás všetkých hudbou? :))

      Odstrániť
  9. Wow, muselo to tam byť super ♥ strašne by som chcela zažiť tú atmosféru, fotky sú nadherné! Strašne ti závidím, že si videla aj počula Rihannu :D a MUSE ♥
    BTW prajem skoré uzdravenie ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Určitě to tam bylo super! Parádní fotečky! Moje kamarádka tam byla letos taky a chválila to :)
    Meet My Lovely World

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Já byla letos na 3 festivalech (Beats for Love, Colours of Ostrava a Šterkovna Open Music) a ze všech mám na blogu článek. John Newman už na Colourskech jenou byl, ale to jsem tam bohužel nebyla já:( hned bych šla kdyby zase přijel... jinak koukám, že line-up byl teda pěkně nadupaný;) Maďarsko mám ale trošku dále než vy Slováci:/ třeba se mi ale jednou poštěstí se tam dostat... příští rok si chci jinak určitě minimálně ty Beats for Love zopakovat;)

    www.double-claire.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Skvelý článoček! Som rada, že ste si to tam užili a že ste kohli zakúsiť dokonalè chvíle, kedy sa ľudia neporovnávajú, nesúťažia a hlavne tolerujú :)

    OdpovedaťOdstrániť