PLAN WITH ME // back to school edition

by - augusta 29, 2016

Ahojte!
Ako už iste všetci viete, nový školský rok sa nám nezadržateľne blíži. My vysokoškoláci máme síce ešte aspoň dva týždne k dobru, no i tak nám už nový šk. rok šplhá pomaly po chrbte a nesie so sebou tú nezameniteľnú atmosféru.


Odkedy som prešla na vysokú školu zistila som, že najdôležitejšou časťou toho byť študent, je byť organizovaný. Či už sa to týka time managementu alebo celkovo, toho, že viete kedy, čo a kam si treba so sebou priniesť. A navyše byť viac organizovaný vám minimalizuje aspoň trochu stresu. A to nikdy nie je na škodu! Teraz si hovorím, že ak by som aj na strednej vedela aspoň toľko vecí o plánovaní ako som sa naučila za posledné dva roky, bolo by to pre mňa neuveriteľnou úľavou. Takže tento článok vám (snáď) bude nápomocný či ste stredoškoláci alebo vysokoškoláci.
Plánovanie je vec, kde si musíte utvoriť vlastné "znaky", ktoré vám vyhovujú a tak torchu si v tom vytvoriť vlastný systém. Ja vám teda ukážem aký systém v tom celom mám ja, samozrejme fantázii sa medze nekladú.



Prvotne som na plánovanie zvykla používať malý diár. Ten nie je na škodu ani teraz a stále do neho zapisujem, napríklad, termíny, ale na celkové plánovanie používam tzv. BULLET JOURNAL. Bullet journal je obyčajný prázdny (alebo pokojne aj riadkovaný/kockovaný ak vám to vyhovuje) zápisník, kde si zapisujete všetko podľa seba a šablonu si taktiež môžete vytvoriť sami.  Tento "voľný" prístup mi veľmi vyhovuje, pretože do neho môžem dať úplne všetko čo mi len napadne a nič ma neobmedzuje. Tento svoj bullet journal mám z Tigra, ale majú ich prakticky všade stačí len nájsť čo sa vám páči. Podstata je aby nebol príliš veľký, že sa vám ho nebude chcieť nikam nosiť, ale ani príliš malý aby nebol neprehľadný.


Mesiac vždy začnem tým, že si načrtnem layout celého mesiaca na dvojstránku a pooznačujem dni a dátumy. Takýto layout mi umožňuje prehľadne sa orientovať v dôležitých dňoch v mesiaci. Postupne si teda pooznačujem dni kedy sa "niečo deje". Povedzme, že idem na koncert, k lekárovi alebo mám nejaké stretko. Skrátka čokoľvek dôležité. A taktiež si sem zapisujem články, ktoré presne viem kedy chcem zverejniť. Takto teda presne vidím kedy článok potrebujem napísať alebo sa mi bude ľahšie vyvarovať príliš sa opakujúcemu obsahu (snáď). Každú vec si rada zapisujem inou farbou. Som veľmi zrakový typ a tak si lepšie pamätám veci, ktoré sa nejako viditeľne odlišujú. Konkrétne termíny si niekedy zapisujem aj do diára, len tak pre istotu. Záleží samozrejme aj na tom, koľko vecí mám v ten deň na práci.

Ďalšiu stranu tvorí kategória "HOMEWORK". Do tejto časti (pretty self explanatory) si zapisujem veci do školy. Teda dátum na kedy to potrebujem hotové a konkrétnu úlohu, alebo časť z knihy ktorú sa potrebujem naučiť. Tieto dátumy si poznačím aj do celomesačného layoutu nejakou skratkou, aby to zbytočne nezaberalo "miesto".
Časť do ktorej si zapisujem najviac veci, je "TO DO". Alebo teda "čo treba spraviť". Osobne si rada urobím vždy malý štvorček a vedľa neho si napíšem čo musím urobiť. Ak už danú vec splním "odfajknem" si ho. Pokiaľ tu vec robiť nemusím celú ju preškrtnem a pokiaľ som ju len preložila štvorček vyfarbím. Samozrejme si môžete zvoliť znaky aké vám vyhovujú, len podotknem, že aj tieto sa mi lepšie robia rozličnou farbou od textu. Takéto zoznamčeky si vždy robím na každý deň zvlášť, buď ráno alebo večer. Pokiaľ je pre mňa daná vec veľmi dôležitá a viem, že na ňu nemôžem zabudnúť za žiadnych okolností, napíšem si ju aj na Post it nálepku a nalepím si ju na miesto kde ju budem mať neustále na očiach. Takto si môžete písať aj celý zoznam a potom si ho len odškrtať ako hotový. Záleži aj na konkrétnych veciach ktoré si na ten zoznam napíšete :) Taktiež si sem vypisujem veci ako napr., že si treba dačo špeciálne priniesť na hodinu - toto si napríklad napíšem aj na Post it a nalepím niekde kde to uvidím.

No a ďalej je to už len na vás aké časti dodáte. Ja si napríklad lepím dovnútra Post it nálepky a píšem si veci, ktoré si chcem/potrebujem kúpiť keď idem na nákup. Potom si ho len zoberiem so sebou a idem! Osobne si sem rada píšem nejaké nápady na články. A ak mi nenapadne niečo hneď vrátim sa k týmto poznámkam. Tiež si sem kreslím nápady na outfity, hoc kresliť veľmi neviem. Ak rozmýšľam nad nejakým článkom a napadne mi povedzme dobrá veta alebo slovo, fráza, ale nemám ho ešte ucelený aj takáto poznámka ide hneď na list. Ak testujem dáky produkt alebo hocičo, píšem si sem z neho dojmy. Veľa ľudí svoj bullet journal využíva aj ako denník, no ako hovorím môžete tam dať prakticky čokoľvek.


Pre mňa osobne je zapisovanie si vecí veľmi dôležité. Kým to nemám zapísané akoby to ani neexistovalo. Som pomerne vyťažená a tak je pre mňa takéto organizovanie dosť podstatné. Áno viem, že by som si mohla takéto veci zapisovať do teelfónu, ale to nie je to isté! Nič sa nevyrovná papieru a peru (teda aspoň podľa mňa). Takéto plánovanie mi tiež dosť uľahčujú, rôzne pekné nálepky alebo obrázky. Mám totiž rada, keď je ten journal okrem praktickosti aj dosť estetický. A tiež to vie byť celkom motivačné!

Aké máte s plánovaním skúsenosti vy? Máte radšej papierové alebo elektornické plánovače? 


You May Also Like

19 komentárov

  1. Ja takéto veci vôbec nevyužívam. Premýšľala som nad malým diárom, keď už teda nastupujem na tu výšku, ale ja som typ človeka, ktorý to hneď zapatroší, zabudne na to a časom to prestane využívať.. Ale keby som našla nejaký, ktorý by sa mi fakt páčil, možno by som sa posnažila ho využiť na maximum :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som vždy bola presne takáto a teraz sa bez toho pomaly neviem pohnúť haha :D

      Odstrániť
  2. Ja som veľký plánovač, ale len počas školského obdobie. Začiatkom roka som si kúpila diár a písala som tam toho ozaj veľa až kým neprišli prázdniny. Teraz už len čakám na začiatok mojej vysokoškolskej cesty, aby som sa do toho mohla pustiť! Ja ťa celkom obdivujem, že si vecičky do diára načrtávaš celkom sama, ja mám rada prepísané šablóny, ktoré nasledujem, pretože som príliš lenivá sa s tým babrať. No ja sa už vážne teším, kedy budem môcť opäť začať používať papieriky, farebné perá, zápisníky atď. Ale hlavné je sa v tom nestratiť!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je najlepšia vec na školskom roku, že sa ľudia ako my majú z čoho aspoň tešiť haha :D

      Odstrániť
  3. Ja idem sice na výšku, ale aj tak som si zakúpila pekný nový pereačník s kvetinkami a mám z neho obrovskú radosť :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som si do prvého ročníka na výšku kúpila nový peračník, ktorý je svetlo fialový a chlpatučký a tiež som sa z neho neskutočne tešila :D

      Odstrániť
  4. Rada si plánujem veci, no nie vždy mi vyjdú tak, ako chcem :)

    www.rebelliouslily.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To už je asi taká daň :) ale je dobré mať time management aspoň trochu :D

      Odstrániť
  5. Ja jediné, čo používam, je môj fitness diár, na ktorý som si dosť zvykla a zaznačujem si tam, čo kedy mám, napr. písomku, projekt a takéto srandy:)

    Letná giveaway na blogu!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne ako vravím plánovať treba presne tak ako to komu vyhovuje veľmi jednotlivo :D ja by som bez toho bola absolútne stratená v časopriestore :D

      Odstrániť
  6. Skvelý nápad s vlastným bullet journal! :3 Najlepšie je na tom práve to, že si to môžeš spraviť presne podľa toho, aby sa ti to páčilo, bolo to praktické a využila si to, pretože kombináciu týchto troch vecí často v kupovaných diároch nenájdeš. :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :3 áno presne o toto mi išlo a vlastne tak aj celý ten nápad vznikol, že som nevedela nájsť nič čo by mi vyhovovalo a bolo by to dostupné! :3

      Odstrániť
  7. Veľmi rada čítam články, pozerám videá na tému organizácia diára a podobne, pretože ma to vždy tak naštartuje, dodá mi to motiváciu a potom so odhodlaná pustiť sa do samotnej organizácie. Taktiež využívam formu bullet journal-u, avšak k tomu mám ešte aj obyčajný mini-diár a keď mám veľmi preplnený týždeň alebo rovno celý mesiac (resp. mám toho veľa na práci), zvyknem si vytlačiť mesačný alebo týždenný kalendár, do ktorého si zaznačím všetky dôležité veci, nalepím na stenu a je. Vzhľadom na to, že k tomuto systému som sa dostala pomerne nedávno, občas sa mi stane, že nejakú udalosť prehliadnem alebo použijem inú značku, ale celkovo je tento systém organizácie, podľa mňa, veľmi efektívny. :) Inak máš veľmi pekne zorganizovaný diár! ;)

    Lunoted

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi moc ďakujem :)) som rada, že sa páči, že môžem (aspoň trochu) motivovať/inšpirovať :))) osobne tiež využívam bullet journal len krátko takže občas sa zadarí pomýliť sa ale nie je nič čo by nespravilo bielitko haha (keďže mi vadí ak sú tam chyby) :) a malý diár využívam stále tiež lebo niektoré udalosti sa mi tam zaznačujú lepšie :)) a taktiež rozmýšľam nad tým plánovačom na stenu, ale uvidíme ako toto celé pôjde cez školský rok :D

      Odstrániť
  8. Nedám dopustiť na klasický papierový plánovač. Vždy všetko plánujem a snažím sa to za daný deň stihnúť. Občas ma mrzí, že nerobím nič spontánne. :)

    www.thefashiontwiins.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja tiež nedám naň dopustiť! :3 snažím sa však vždy plánovať iba tie najdôležitejšie veci aby sa mi nestratila presne tá spontánnosť :D

      Odstrániť
  9. Asi bych měla v nejbližší době zajít do Tigeru. Já teda používám 2 diáře, velký kalendář a trhací papír- To do list
    Moc pěkný článek.:)
    http://blognazabiti.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť